Spis treści

 

 

Znalezione obrazy dla zapytania owoce

JADŁOSPIS

Poniedziałek

27.05.19

śniadanie-  baton z masłem (1,7) kiełbasa szynkowa (6) kawa z mlekiem(7) herbata miętowa, woda źródlana

II śniadanie - owoce suszone

obiad- barszcz czerwony ze śmietaną i jogurtem (9) naleśniki z serem białym, owocami i miodem(1,3,7) kompot

podwieczorek- chleb z masłem(1,7) ryba w pomidorach(4), herbata z cytryną

Wtorek

28.05.19 

śniadanie-  chleb dyniowy z masłem (1,7) jajko gotowane, kawa z mlekiem, herbata malinowa, woda źródlana

II śniadanie - owoce świeże

obiad- zupa pomidorowa z ryżem, śmietaną i jogurtem(1,9) ziemniaki, kotlet schabowy,surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i koperku, kompot

podwieczorek- baton z masłem(1,7) kiełbasa tatrzańska, herbata z cytryną.

 Środa

29.05.19    

śniadanie- chleb z masłem (1,7) szynka konserwowa, rukola, kawa z mlekiem, herbata owocowa, woda źródlana

II śniadanie - owoce świeże

obiad- zupa pieczarkowa ze śmietaną i jogurtem (7) łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, kompot

podwieczorek- budyń z miodem (1) 

Czwartek

30.05.19

śniadanie- chleb orkiszowy z masłem (1,7) pasztet z drobiu, kawa z mlekiem, herbata koperkowa, woda źródlana

obiad- rosół z lanym ciastem(1,3,7) ziemniaki, pieczeń wieprzowa w sosie własnym(1), mizeria z jogurtem (7) kompot

podwieczorek- baton z masłem (1,7) pomidor, herbata z cytryną.

 Piątek

31.05.19

śniadanie- baton z masłem (1,7) ser żółty, kakao (7), herbata z morwy białej, woda źródlana

obiad- barszcz biały ze śmietaną i jogurtem, kiełbasą i jajkiem (1,3,7) ziemniaki, kotleciki rybne (1,3,4) kapusta zasmażana, kompot

podwieczorek - jogurt z owocami

Poniedziałek

03.06.19

śniadanie-  baton z masłem (1,7)szynka konserwowa, kawa z mlekiem(1,7) herbata rumiankowa, woda źródlana

II śniadanie- owoce suszone

obiad- kapuśniak z jarzynami(7) racuchy z jabłkiem, cynamonem i miodem(1,3,7) kompot

podwieczorek- chleb z masłem(1,7) pasta z tuńczyka(4) herbata z cytryną

Wtorek

04.06.19 

śniadanie- zupa mleczna z kaszą manną (1,7) bulka maślana z masłem i miodem(1,7) herbata owocowa, woda źródlana

II śniadanie- owoce świeże

obiad-  zupa ogórkowa ze śmietaną i jogurtem(1,7,9) spaghetti z sosem bolońskim, kompot

podwieczorek-   chleb mieszczański z masłem(1,7) zielona sałata, papryka, herbata z cytryną.

Środa

05.06.19 

śniadanie- baton z masłem (1,7) filet z indyka wędzony, sałata zielona, herbata  z pokrzywy, woda źródlana

II śniadanie- owoce świeże

obiad- zupa szpinakowa ze śmietana i jogurtem(1,7,9) risotto z kurczakiem i warzywami (9,10) kompot

podwieczorek- kisiel z owocami

Czwartek   

06.06.19

śniadanie-  chleb z masłem(1,7)  kiełbaski tatrzańska, rukola, ogórek zielony, pieczarka konserwowa, ser żółty/stół szwedzki/ kawa z mlekiem, herbata miętowa, woda źródlana

obiad- rosół z makaronem z jarzynami(1,3,9) potrawka z kurczaka, ziemniaki, kompot

podwieczorek- chleb orkiszowy z masłem(1,7), rzodkiewka, herbata z cytryną

 Piątek

07.06.19

śniadanie-  baton z masłem, ser almette, kakao (1,7) herbata truskawkowa, woda źródlana

obiad- żurek śląski z jajkiem, kiełbasą, jogurtem i śmietaną (1,7) placki ziemniaczane, kompot

podwieczorek - mufinka (1,3)) + herbata owocowa

 

 

                                                                         UWAGA

Spis alergenów występujących w produktach serwowanych                

w żywieniu zbiorowym umieszczony jest na tablicy ogłoszeń przy

jadłospisie w przedszkolu.

Zastrzega się również zmiany w jadłospisie.

                                                                                    


SKŁAD PRZYGOTOWYWANYCH POTRAW

ZUPY

“BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI” (potrawa sezonowa)

składniki:                                                                         

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), botwinka, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, mleko, ziemniaki liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól.

“ZUPA FASOLOWA Z GRZANKAMI”

składniki                                                                    

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), fasolka biała, mięso wieprzowe, zielona pietruszka, majeranek, sól, grzanki                                                                                 

“ZUPA JARZYNOWA ZABIELANA”

składniki                                                                                  

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), kapusta biała, brokuły ziemniaki, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, lubczyk, kminek mielony, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól, pieprz               

“ZUPA PIECZARKOWA Z MAKRONEM”

składniki                                                                   

warzywa mieszane, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, makaron, zielona pietruszka, pieprz, sól.

“ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJEM” (potrawa sezonowa)

składniki                                                            

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), szczaw, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, jajo, sól

“ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI”

składniki                                                            

włoszczyzna, ogórki kwaszone, ziemniaki, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, zielona pietruszka, lubczyk, pieprz

“ZUPA POMIDOROWA”

 składniki                                                      

włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pietruszka zielona, dodatki: ryż pełnoziarnisty, mięso drobiowe                                                               

“ZUPA KARTOFLANKA”

składniki                                                      

włoszczyzna, ziemniaki, olej rzepakowy, mąka pszenna, zielona pietruszka, kminek mielony, lubczyk, sól, pieprz

“ŻUREK ŚLĄSKI”

składniki                                                       

włoszczyzna, zakwas(żur), śmietana, mąka pszenna, kiełbasa, ziemniaki, jajo, lubczyk, pieprz

"KAPUŚNIAK"

składniki                                                                    

kapusta kwaszona, ziemniaki, warzywa mieszane, cebula, pieprz i sól do smaku, lubczyk, ziele angielskie, kminek mielony, liść laurowy

"ZUPA SELEROWA Z GRZANKAMI"

składniki                                                                    

włoszczyzna, selery, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy, grzanki 

"ZUPA WŁOSKA Z KASZĄ MANNĄ"

składniki                                                                  

włoszczyzna, kapusta włoska, kasza manna, sól, pieprz, pietruszka zielona, kminek mielony, lubczyk, mięso drobiowe                                                                                   

"ZUPA KALAFIOROWA"

składniki                                                                  

włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka,

"BARSZCZ BIAŁY"

składniki

zakwas naturalny, ziemniaki, mąka pszenna, biała kiełbasa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony

"ZUPA GROCHOWA NA WĘDZONCE Z GRZANKAMI"

składniki                                                                   

włoszczyzna, groch łuskany w połówkach, boczek wędzony, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, grzanki                                                                                              

"BARSZCZ CZERWONY"

składniki                                                                   

włoszczyzna, buraki, ziemniaki, śmietana, jogurt, mięso wołowe, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy

"ZUPA RYŻOWA Z JARZYNAMI"

składniki

włoszczyzna, ryż pełnoziarnisty, lubczyk, sól, pieprz, mięso drobiowe                                                                                   

"KRUPNIK"

składniki                                                                   

włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, mięso wieprzowe                                                                                pietruszka zielona lub koperek zielony, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

"ROSÓŁ Z MAKARONEM  NITKI"

składniki                                                                  

włoszczyzna, mięso z kurczaka(udka, skrzydełko, itp), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pietruszka zielona, makaron jajeczny, nitki                                                                                    

"ROSÓŁ Z LANYM CIASTEM"

składniki

włoszczyzna, mięso z kurczaka(udka, skrzydełko, itp), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pietruszka zielona jajko, mąka pszenna                                                                                                        

“ZUPA NEAPOLITAŃSKA”

składniki

włoszczyzna, kurczak, ser żółty, śmietana, makaron, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka

"ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM"

składniki

marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler, korzeń, bulion, ziele angielskie, listki laurowe, sól sodowo-potasowa, pieprz biały, pęczek zielonego koperku, ryż                                                                                                           

"ZUPA SZPINAKOWA Z LANYM CIASTEM"

Składniki                                                                    

włoszczyzna, czosnek, szpinak mrożony rozdrobniony, jajo, mąka                                                                                    

"ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ"

Składniki                                                                    

włoszczyzna, ziemniaki, fasola szparagowa, olej rzepakowy, mąka             

“ZUPA JARZYNOWA PRZECIERANA Z GRZANKAMI”

składniki                                                    

włoszczyzna, ziemniaki, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, pietruszka zielona, grzanki