JADŁOSPIS
Poniedziałek
15.03.2021
śniadanie- chleb orkiszowy z masłem(1,7) szynka drobiowa, pieczarka konserwowa, kawa z mlekiem, herbata rumiankowa, woda źródlana
II śniadanie - owoce suszone
obiad- zupa ogórkowa ze śmietaną i jogurtem(7) racuchy z jabłkiem, miodem, cynamonem (1,7) kompot.
podwieczorek- chleb z masłem (1,7) ryba w pomidorach(4) herbata z cytryną i miodem.
Wtorek
16.03.2021
śniadanie- chleb mieszczański z masłem (1,7) szynka wiejska, rukola, kawa z mlekiem, herbata z pokrzywy, woda źródlana.
II śniadanie - owoce świeże
obiad- rosół z lanym ciastem(3,7) zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i warzywami (9) kompot.
podwieczorek- ciastko zbożowe + galaretka do picia (1)
Środa
17.03.2021
śniadanie- baton z masłem(1,7) pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata truskawkowa, woda źródlana
II śniadanie - owoce świeże
obiad- zupa pieczarkowa ze śmietaną, jogurtem i grzankami(1,7) ziemniaki, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki, kompot.
podwieczorek- chleb z masłem (1,7) szynka konserwowa, papryka czerwona, świeża, herbata z cytryną i miodem
Czwartek
18.03..2021
śniadanie- bułka kajzerka z masłem(1,7)szynka wiejska, sałata zielona, kawa z mlekiem, herbata z białej morwy, woda źródlana
obiad- barszcz czerwony ze śmietana i jogurtem (7) gołąbki z sosem pomidorowym(1, 9) kompot.
podwieczorek- wafelek ryżowy (1) herbata owocowa
Piątek
19.03.2021
śniadanie- chleb dyniowy z masłem(1,7) ser żółty, kakao, herbata truskawkowa, woda źródlana
obiad- barszcz biały ze śmietaną, jogurtem, jajkiem i kiełbasą (1,3) ziemniaki, ryba w cieście naleśnikowym, kapusta kiszona zasmażana (1,3,4,7) kompot
podwieczorek - pyszna przekąska
Poniedziałek
22.03..2021
śniadanie- chleb słonecznikowy z masłem(1,7) kiełbasa tatrzańska, ogórek konserwowy, kawa z mlekiem (1,7) herbata miętowa, woda źródlana
II śniadanie- owoce suszone
obiad- zupa kapuśniak z jarzynami (9) ryż pełnoziarnisty na mleku z jabłkiem, cynamonem, miodem (1,7) kompot.
podwieczorek- chleb z masłem (1,7) paprykarz szczeciński(4) herbata z cytryną i miodem.
Wtorek
23.03.2021
śniadanie- chleb żytni z masłem (1,7) jajko gotowane(3) herbata rumiankowa woda źródlana.
II śniadanie- owoce świeże
obiad- zupa wiosenna, śmietana i jogurtem(1,9) ziemniaki, kotlet schabowy (1,3) mini marchewki z wody kompot.
podwieczorek- baton z masłem(1,7) kiełbasa krakowska, rukola, herbata z cytryną i miodem.
Środa
24.03.2021
śniadanie- bułka grahamka z masłem(1,7) polędwica sopocka, papryka czerwona świeża, kawa z mlekiem, herbata miętowa, woda źródlana.
II śniadanie- owoce świeże
obiad- zupa grochowa na wędzonce z grzankami(1) ziemniaki, wątróbka z drobiu, ogórek konserwowy z cebulką, kompot,
podwieczorek- ciastko contry + herbata cytrynowa
Czwartek
25.03..2021
śniadanie- chleb z masłem(1,7) kiełbaski na gorąco, ketchup, herbata z cytryną i miodem, woda źródlana.
obiad- zupa ryżowa z jarzynami(1,9) ziemniaki, pieczeń wołowa ze śliwką, kapusta czerwona, kompot.
podwieczorek- budyń + ciastko (1,7)
piątek
26.03.2021
śniadanie- chleb dyniowy z masłem, ser almette (1,7) kakao, herbata z pokrzywy, woda źródlana.
obiad- żurek śląski ze śmietaną, jogurtem, kiełbasą (1,7) ziemniaki, ryba po marynarsku kompot.
podwieczorek - sałatka owocowa
UWAGA
Substancje zawierające alergeny:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały ( Amygdalus communis L), orzechy laskowe ( Corylus avellana), orzechy włoskie ( Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exeelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Spis alergenów występujących w produktach serwowanych
w żywieniu zbiorowym umieszczony jest również na tablicy ogłoszeń przy jadłospisie w przedszkolu.
Szczegółowy skład wszystkich potraw znajduje się do wglądu
w kancelarii przedszkola.
Zastrzega się również zmiany w jadłospisie.
SKŁAD PRZYGOTOWYWANYCH POTRAW
ZUPY
“BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI” (potrawa sezonowa)
składniki:
warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), botwinka, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, mleko, ziemniaki liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól.
“ZUPA FASOLOWA Z GRZANKAMI”
składniki
warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), fasolka biała, mięso wieprzowe, zielona pietruszka, majeranek, sól, grzanki
“ZUPA JARZYNOWA ZABIELANA”
składniki
warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), kapusta biała, brokuły ziemniaki, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, lubczyk, kminek mielony, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól, pieprz
“ZUPA PIECZARKOWA Z MAKRONEM”
składniki
warzywa mieszane, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, makaron, zielona pietruszka, pieprz, sól.
“ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJEM” (potrawa sezonowa)
składniki
warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), szczaw, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, jajo, sól
“ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI”
składniki
włoszczyzna, ogórki kwaszone, ziemniaki, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, zielona pietruszka, lubczyk, pieprz
“ZUPA POMIDOROWA”
składniki
włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pietruszka zielona, dodatki: ryż pełnoziarnisty, mięso drobiowe
“ZUPA KARTOFLANKA”
składniki
włoszczyzna, ziemniaki, olej rzepakowy, mąka pszenna, zielona pietruszka, kminek mielony, lubczyk, sól, pieprz
“ŻUREK ŚLĄSKI”
składniki
włoszczyzna, zakwas(żur), śmietana, mąka pszenna, kiełbasa, ziemniaki, jajo, lubczyk, pieprz
"KAPUŚNIAK"
składniki
kapusta kwaszona, ziemniaki, warzywa mieszane, cebula, pieprz i sól do smaku, lubczyk, ziele angielskie, kminek mielony, liść laurowy
"ZUPA SELEROWA Z GRZANKAMI"
składniki
włoszczyzna, selery, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy, grzanki
"ZUPA WŁOSKA Z KASZĄ MANNĄ"
składniki
włoszczyzna, kapusta włoska, kasza manna, sól, pieprz, pietruszka zielona, kminek mielony, lubczyk, mięso drobiowe
"ZUPA KALAFIOROWA"
składniki
włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka,
"BARSZCZ BIAŁY"
składniki
zakwas naturalny, ziemniaki, mąka pszenna, biała kiełbasa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony
"ZUPA GROCHOWA NA WĘDZONCE Z GRZANKAMI"
składniki
włoszczyzna, groch łuskany w połówkach, boczek wędzony, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, grzanki
"BARSZCZ CZERWONY"
składniki
włoszczyzna, buraki, ziemniaki, śmietana, jogurt, mięso wołowe, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy
"ZUPA RYŻOWA Z JARZYNAMI"
składniki
włoszczyzna, ryż pełnoziarnisty, lubczyk, sól, pieprz, mięso drobiowe
"KRUPNIK"
składniki
włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, mięso wieprzowe pietruszka zielona lub koperek zielony, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
"ROSÓŁ Z MAKARONEM NITKI"
składniki
włoszczyzna, mięso z kurczaka(udka, skrzydełko, itp), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pietruszka zielona, makaron jajeczny, nitki
"ROSÓŁ Z LANYM CIASTEM"
składniki
włoszczyzna, mięso z kurczaka(udka, skrzydełko, itp), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pietruszka zielona jajko, mąka pszenna
“ZUPA NEAPOLITAŃSKA”
składniki
włoszczyzna, kurczak, ser żółty, śmietana, makaron, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka
"ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM"
składniki
marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler, korzeń, bulion, ziele angielskie, listki laurowe, sól sodowo-potasowa, pieprz biały, pęczek zielonego koperku, ryż
"ZUPA SZPINAKOWA Z LANYM CIASTEM"
Składniki
włoszczyzna, czosnek, szpinak mrożony rozdrobniony, jajo, mąka
"ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ"
Składniki
włoszczyzna, ziemniaki, fasola szparagowa, olej rzepakowy, mąka
“ZUPA JARZYNOWA PRZECIERANA Z GRZANKAMI”
składniki
włoszczyzna, ziemniaki, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, pietruszka zielona, grzanki
SKŁADNIKI DODATKÓW DO ZUP i INNYCH DAŃ:
"GRZANKI Z BATONU NA SŁODZIE ŻYTNIM"
Baton na słodzie żytnim:
składniki:
mąka
słód żytni
woda
" RICHTIG ŚLĄSKIE NUDLE 5-JAJECZNE MAKARON WALCOWANY - NITKI"
Skład surowcowy: mąka makaronowa, semolina,
5 świeżych jaj na 1 kg mąki, woda, przyprawa kurkuma.
" RICHTIG ŚLĄSKIE NUDLE BIOŁE 8-JAJECZNE ŚWIDERKI"
Skład surowcowy: mąka makaronowa, semolina,
5 świeżych jaj na 1 kg mąki, woda, przyprawa kurkuma.
"MAKARON PEŁNOZIARNISTY LUBELLA"
składniki :
Mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista, w zakładzie również wykorzystuje się do produkcji jaja.
"JOGURT NATURALNY"
składniki:
mleko, mleko zagęszczone odtłuszczone lub mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych
"KONCENTRAT POMIDOROWY PUDLISZKI"
składniki:
tłuszcz: w tym kwasy nasycone, węglowodany: w tym cukry, białko, sól, Koncentrat nie zawiera dodatku substancji konserwujących, ponieważ proces pasteryzacji zapewnia ich trwałość.
"LANE CIASTO"
składniki:
jajka, mąka, sól
"ZAKWAS DO BARSZCZU BIAŁEGO"
składniki:
woda, mąka pszenna, sól, czosnek
"ZAKWAS DO ŻURKU ŚLĄSKIEGO"
składniki:
woda, mąka żytnia, sól, przyprawy
DRUGIE DANIA- mięsne
“KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM”
składniki
mięso, bułka pszenna, mleko, jaja, mąka pszenna, olej roślinny, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, sól, pieprz
dodatki: makaron, kasze, ziemniaki, surówki
“PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM”
składniki
mięso wieprzowe, jaja, bułka pszenna czerstwa, mąka pszenna, śmietana, pieczarki, olej roślinny, liść laurowy, pieprz, sól
“ZRAZY NADZIEWANE PIECZARKAMI”
składniki
mięso mieszane wołowo- wieprzowe, olej roślinny, pieczarki, cebula, jaja, śmietana, zielony koperek, pieprz, sól
“KOTLETY SCHABOWE”
składniki
schab, mąka pszenna, jaja, bułka tarta, tłuszcz
“PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM”
składniki
mięso wieprzowe, jaja, bułka czerstwa, koncentrat pomidorowy, tłuszcz, mąka pszenna, śmietana, pieprz, sól
“ZRAZY DUSZONE”
składniki
mięso wieprzowe, jaja, bułka pszenna, cebula, tłuszcz, pieprz, sól
“POTRAWKA Z DROBIU”
składniki
tuszka kury lub kurczaka, włoszczyzna, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie
dodatki: ziemniaki
"PIECZEŃ ZE ŚLIWKĄ"
składniki
wołowina extra cebula, olej, śliwki, mąka, sól i pieprz
“GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM”
składniki
kapusta biała lub włoska, mięso wieprzowe, mięso wołowe, jaja, bułka pszenna, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, śmietana, sól, pieprz do smaku
"GULASZ WIEPRZOWY"
składniki
mięso wieprzowe, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól, pieprz do smaku
"KOTLET Z PIERSI Z KURCZAKA"
składniki
pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól do smaku
"BITKI WOŁOWE"
składniki
mięso wołowe, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz do smaku
"FILET Z INDYKA PIECZONY"
składniki
filet z indyka, olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku
"KOTLET MIELONY"
składniki
mięso z indyka, mięso wieprzowe-drobiowe, jajo, cebula, bułka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz
"PIEROGI Z MIĘSEM"
składniki
mąka pszenna, ciepła woda, mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku
"RISOTTO Z MIĘSEM I JARZYNAMI"
składniki
mięso wieprzowe bez kości, warzywa mieszane, ryż do risotto, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
"PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM"
składniki
mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna, przyprawy- sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka
"SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM"
składniki
mięso wieprzowe, warzywa (marchewka, seler, pietruszka korzeń, cebula, czosnek), koncentrat pomidorowy
zielona pietruszka, przyprawy- bazylia, oregano, pieprz, papryka
"ZAPIEKANKĄ Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ"
składniki
ziemniaki, kapusta biała, marchewka, pietruszka korzeń, seler, kiełbasa
DRUGIE DANIA- bezmięsne i z rybą
"JAJA W SOSIE CHRZANOWYM”
składniki
jaja, tłuszcz, chrzan, mąka pszenna, mleko, śmietana, cukier, sok z cytryny
"NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I TRUSKAWKĄ"
składniki
mąka pszenna, mleko, jaja, olej rzepakowy, ser twarogowy chudy, cukier, miód, truskawki, jogurt
"RYBA PO GRECKU"
składniki
filet z mintaja lub innej ryby, włoszczyzna, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku
"KOTLET RYBNY"
składniki
filet z mintaja lub innej ryby, jaja, olej rzepakowy, bułka tarta
"KNEDLE ZE ŚLIWKAMI"
składniki
mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, śliwki, miód
"MAKARON Z SEREM BIAŁYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM"
składniki
makron, truskawki mrożone, ser biały półtłusty, miód
"MAKARON Z MUSEM TRUSKAWKOWYM"
składniki
makron, truskawki mrożone, miód
PIEROGI LENIWE Z MIODEM"
składniki
ser twarogowy chudy, ziemniaki, mąka pszenna, jaja, miód
"KOTLECIKI Z JAJEK"
składniki
jaja na twardo, czerstwa bułka, jaja surowe, cebula, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku
"RACUCHY Z JABŁKIEM"
składniki
mąka pszenna, jaja, drożdże, jabłka, woda, miód
"PIEROGI RUSKIE"
składniki
Mąka pszenna, mąka pszenna pełnoziarnista, jaja kurze, olej rzepakowy uniwersalny, ziemniaki, ser twarogowy, chudy, cebula
DODATKI DO DRUGIEGO DANIA
“SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK”
składniki
marchew, jabłka, cukier, sól, cytryna
“SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ”
składniki
kapusta pekińska, marchew, cebulka zielona lub szczypiorek, olej roślinny, cukier, biały pieprz, sól, sok z cytryny, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, czosnek
“SURÓWKA Z KAPUSTY KWASZONEJ”
składniki
kapusta kwaszona, marchew, cebula, olej roślinny, cukier
"BURACZKI”
składniki
buraki, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, kminek mielony, sól, pieprz
"MIZERIA"
składniki
ogórek zielony, jogurt, cukier, sól, pieprz do smaku
"SAŁATKA Z POMIDORÓW"
składniki
pomidory, cebula, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, sól, pieprz, oregano do smaku
"SAŁATKA Z KWASZONYCH OGÓRKÓW I CEBULI"
składniki
ogórki kwaszone, cebula, sól, pieprz do smaku
"SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY"
składniki
kapusta czerwona, cebula, olej rzepakowy, cukier do smaku, cytryna
"SURÓWKA Z JABŁEK I SELERA"
składniki
seler korzeniowy, jabłka, jogurt, rodzynki, cukier do smaku, sok z cytryny
"ZIEMNIAKI Z WODY"
składniki
ziemniaki, sól do smaku, koperek zielony lub natka pietruszki
"KAPUSTA ZASMAŻANA"
składniki
kapusta kiszona, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz do smaku, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, koperek
"MARCHEW Z GROSZKIEM ZASMAŻANA"
składniki
marchew z groszkiem mrożona, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaki
DODATKI DO KANAPEK
"PASTA RYBNA"
składniki
wędzona makrela, masło, szczypiorek, sól, pieprz do smaku
"PASTA JAJECZNA"
składniki
jaja, szczypiorek, sól pieprz do smaku
"TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ"
składniki
ser twarogowy półtłusty, jogurt, szczypiorek, rzodkiewka, sól, pieprz do smaku
"JAJECZNICA NA PARZE"
składniki
jaja, mleko, sól do smaku
SKŁAD WĘDLIN PODAWANYCH NA KANAPKI
kiełbaski orawskie-składniki: 87,9% mięso wieprzowe, pektosól, woda, stabilizator (trisfosforan, cytrynian sodu) błonnik sojowy, przyprawy, wzmacniacz smaku ( glutaminian sodu) cukier gronowy, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy) składniki alergenne- gorczyca
parówki z szynki- składniki: 90,9 % mięso wieprzowe, woda, pektosól, błonnik sojowy, stabilizator (cytrynian sodu), cukier, glukoza, sól spożywcza niejodowana, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), aromat, ekstrakty przypraw.
kabanoski drobiowe - składniki: 54,5% mięso drobiowe, 34,8% mięso wieprzowe, 1,6% tłuszcz wieprzowy, stabilizator (trisfosforany)substancja zagęszczająca (przetworzony wodorost morski, luchema) białko zwierzęce, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), cukier gronowy, wzmacniacz smaku(glutaminian sodu), przyprawy, sól spożywcza niejodowana, ekstrakty przypraw, składniki alergenne- gorczyca
kiełbasa śląska- składniki: 95,9% mięso wieprzowe, woda, peklosół, przyprawy (gorczyca), glukoza, cukier, aromat, ekstrakty przypraw, aromat dymu, koncentrat owocowy, stabilizator(difosforany) składniki alergenne- gorczyca
frankfuterki - składniki: 65,2% mięso wieprzowe, 22,3% mięso wołowe, 0,4% tłuszcz wieprzowy, woda, peklosól, stabilizator (trisfosforan, cytrynian sodu, błonnik sojowy, przyprawy, wzmacniacz smaku ( glutaminian sodu), cukier gronowy, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy) składniki alergenne- gorczyca.
filet, specjał z indyka - składniki: 73,5% filet indyczy, woda, sól, substancje zagęszczające E1442, karagen, stabilizatory E450, E451, E331, przyprawy, ekstrakty przypraw (z selera) przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), białko kukurydziane, olej rzepakowy, aromaty, regulator kwasowości-mleczan potasu, E262, kwas cytrynowy, białko wieprzowe, plazma krwi wieprzowa, glukoza, wzmacniacz smaku E621, błonniki (w tym pszenny, sojowy) białko sojowe, substancja konserwująca- azotyn sodu, może zawierać jaja, mleko i gorczycę.
szynka konserwowa - składniki: 59% mięso wieprzowe, woda, skrobia ziemniaczana, sól, białko sojowe, stabilizator E451, substancja zagęszczająca E 407a, błonnik pszenny, białko wieprzowe kolagenowe, przeciwutleniacz E316, E301, maltodekstryna, wzmacniacz smaku E621, cukier gronowy, aromaty, mogą zawierać gluten, mleko, łącznie z laktozą, hydrolizaty, białko sojowe, ekstrakty przypraw, dekstroza, substancja konserwująca E250 oraz gorczycę czy seler.
paróweczki wieprzowe z dodatkiem cielęciny- składniki: 70% mięso wieprzowe, 5% tłuszcz wieprzowy, 3% mięso wieprzowe, woda, sól, skrobia pszenna, cukry (maltodekstryna, glukoza), stabilizatory E450, E451, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E316, aromaty ( w tym aromat dymu wędzarniczego) hydrolizat białka roślinnego ( z kukurydzy i soi) olej roślinny rzepakowy, substancja konserwująca E250, może zawierać jaja, orzechy ziemne, mleko z laktozą, seler, gorczycę i sezam.
parówki z drobiem - składniki: 36% mięso oddzielone mechanicznie z indyka,, woda, 16% mięso z indyka, 5% tłuszcz z indyka, skrobia ziemniaczana, tkanka łączna z indyka, sól, białko sojowe, mąka pszenna, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, stabilizatory: mleczan sodu, trifosforany, polifosforany, cytryniany sodu, octany sodu, wzmacniacze smaku - glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, aromaty, przeciwutleniacze- izoaskorbinian sodu, askorbinian sodu, ekstrakty roślinne, glukoza, koncentrat warzywny, substancja konserwująca- azotyn sodu, produkt może zawierać- jaja, mleko z laktozą, seler, gorczyca
kurczak królewski- składniki: 87% mięso drobiowe z kurczaka, woda, sól, skrobia modyfikowana, błonnik pszenny, stabilizatory-difosforany, trifosforany, glukoza, maltodekstryna, białko wieprzowe, substancja żelująca - karagen, przyprawy, aromaty, może zawierać soję, mleko, wzmacniacze smaku- glutaminian monosodowy, rybonukleotydy disodowe, hydralizad białka sojowego, przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca- azotyn sodu, osłonka niejadalna
PIECZYWO- skład
chleb zwykły:
składniki
mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże
chleb słonecznikowy:
składniki
mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże, słonecznik, słód jęczmienny palony
chleb mieszczański:
składniki
mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże, słód jęczmienny palony, ziarna słonecznika, siemię lniane, złoty len, sezam, płatki osiane, dynia
chleb orkiszowy:
składniki
mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże, mąka orkiszowa pełnoziarnista, płatki orkiszowe, słonecznik, gluten pszenny, suchy, płatki ziemniaczany, błonnik owsiany, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa pełnotłusta, słód pszenny
bułka wrocławska:
składniki
mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)
bułka grahamka:
składniki
mąka pszenna, mąka pszenna graham, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)
bułka maślana:
składniki
mąka pszenna, mąka pszenna graham, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka) mąka sojowa, naturalny barwnik-kurkuma
chałka:
składniki
mąka pszenna, mąka pszenna graham, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka) mąka sojowa, naturalny barwnik-kurkuma
DESERY
“JOGURT OWOCOWY”
składniki
jogurt naturalny, owoce miękkie, miód
“SAŁATKA OWOCOWA”
składniki
owoce sezonowe
„CIASTECZKO OWSIANE”
Składniki:
60,6%-płatki owsiane i mąka owsiana
Tłuszcz palmowy
Nierafinowany cukier trzcinowy
6,4% żurawina słodzona suszona(żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy)
4% syrop glukozowy
Serwatka w proszku(mleko)
Substancja spulchniająca(węglany sodu)
Sól morska
Ekstrakt słodu jęczmiennego
Aromat
"DROŻDŻÓWKA Z SEREM"
składniki:
mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne-(palmowy, rzepakowy, kokosowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa) naturalny barwnik kurkuma, ser twarogowy(emulgatory E471, E322) serwatka w proszku z mleka, substancja konserwująca(skrobian potasu)
"DROŻDŻÓWKA Z MARMOLADĄ"
składniki:
mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne-(palmowy, rzepakowy, kokosowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa) naturalny barwnik kurkuma,
marmolada- przecier jabłkowy, regulatory kwasowości (E 330, E331) stabilizator (E440) substancja konserwująca (E211), barwnik (E 124)
"DROŻDŻÓWKA Z BUDYNIEM"
składniki:
mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne-(palmowy, rzepakowy, kokosowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa) naturalny barwnik kurkuma, budyń- skrobia modyfikowana, mleko w proszku, serwatka w proszku z mleka, substancje wiążące (fosforany sodu E339, difosforany E 450, siarczan wapnia E 516) substancja żelująca (alginian sodu (E401), aromat, substancja konserwująca (sorbian potasu E202) barwniki(karoteny E160a) ryboflawiny (E101)
ZUPY MLECZNE
"PŁATKI OWSIANE NA MLEKU"
składniki
płatki owsiane błyskawiczne, mleko (2%), miód
"KASZA MANNA NA MLEKU"
składniki
kasza manna błyskawiczna, mleko (2%), miód
"MAKARON Z MLEKIEM"
składniki
makaron, mleko (2%), miód
"ZBOŻOWE PŁATKI „COOKIE CRIPS”
PŁATKI KUKURYDZIANE „CORN FLAKES”
ZBOŻOWE PŁATKI „NESQUIK” Z MLEKIEM"
składniki
płatki, mleko (2%)
SKŁADNIKI POSZCZEGÓLNYCH PŁATKÓW:
- ZBOŻOWE PŁATKI „COOKIE CRIPS”
Składniki:
Mąka w tym:
65,2% pszenna pełnoziarnista
34,2% kukurydziana
2,8% pszenna
5,3%kawałki o smaku czekoladowym
Cukier
Syrop glukozowy
Kakao
Olej słonecznikowy
Skrobia kukurydziana
Skrobia pszenna
Cukier brązowy
Olej palmowy
Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Sól
Aromat naturalny
Substancja spulchniająca(węglany sodu)
Regulator kwasowości(fosforany potasu)
Substancje wzbogacające w witaminy i składniki mineralne- niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina(B2), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
- PŁATKI KUKURYDZIANE „CORN FLAKES”
Składniki:
99,8% grys kukurydziany
Cukier
Sól,
Glukoza
Cukier brązowy
Syrop cukru inwertowanego
Melasa cukru trzcinowego
Regulator kwasowości(fosforany sodu)
Substancje wzbogacające w witaminy i składniki mineralne- niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina(B2), witamina B6,kwas foliowy
- ZBOŻOWE PŁATKI „NESQUIK”
Składniki:
Mąka w tym:
66% pszenna pełnoziarnista
45,4% kukurydziana, ryżowa
Cukier
Syrop glukozowy
6,2% kakao
Olej palmowy
0,5% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Sól
Substancje wzbogacające w witaminy i składniki mineralne- niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina(B2), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Przykłady przypraw stosowanych w potrawach
Produkt/potrawa Przyprawy
zupy- bazylia, cząber, jałowiec, kolendra, lubczyk, majeranek, melisa, natka pietruszki,
koper ogrodowy, kozieradka, liść laurowy, tymianek, ziele angielskie
drób- bazylia, cząber, curry, czosnek, estragon, lubczyk, jałowiec, kmin, kolendra,
kurkuma, majeranek, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek
mięso wieprzowe (gulasz, pulpety, kotlety, pieczeń)
cząber, czosnek, imbir, kminek, kolendra, lubczyk, rozmaryn, świeży majeranek,
majeranek, szałwia, tymianek
mięso wołowe(gulasz, pulpety, kotlety, pieczeń)
czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, jałowiec, kmin, kolendra, lubczyk,
majeranek, szałwia, tymianek
ryby- bazylia, cząber, czosnek, kminek, kolendra, lubczyk, majeranek, natka
pietruszki szałwia, tymianek,
potrawy z jaj - czosnek niedźwiedzi kolendra, natka pietruszki, szczypiorek
potrawy z suchych nasion roślin strączkowych
cząber, czosnek, kminek, liść laurowy, majeranek, rozmaryn
potrawy mleczne, m.in. owsianka
cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, szałwia
twaróg czarnuszka cząber, czosnek, koper ogrodowy, melisa, mięta, natka pietruszki,
rzeżucha, szałwia, szczypiorek, tymianek
potrawy z makaronu- bazylia, cząber, czosnek, natka pietruszki, oregano, tymianek
potrawy z warzyw- bazylia, cząber, estragon, jałowiec, kolendra, koper ogrodowy, natka pietruszki szałwia
sałatki -bazylia, czarnuszka, czosnek, estragon, kolendra, koper ogrodowy, mięta,
natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, tymianek,
potrawy z ryżu i owoców -cynamon, goździki, kardamon, mięta, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, wanilia
kompoty- anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, imbir, świeża mięta
dania owocowe - cynamon, goździki, melisa, mięta
ciasta- cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, skórka cytrynowa,
pomarańczowa, wanilia
Treść programu wychowawczego