Znalezione obrazy dla zapytania owoce

JADŁOSPIS

Poniedziałek

15.03.2021

śniadanie- chleb orkiszowy z masłem(1,7) szynka drobiowa, pieczarka konserwowa, kawa z mlekiem, herbata rumiankowa, woda źródlana 

II śniadanie - owoce suszone

obiad- zupa ogórkowa ze śmietaną i jogurtem(7) racuchy z jabłkiem, miodem, cynamonem (1,7) kompot.

podwieczorek- chleb z masłem (1,7) ryba w pomidorach(4) herbata z cytryną i miodem.

Wtorek

16.03.2021

śniadanie- chleb mieszczański z masłem (1,7) szynka wiejska, rukola, kawa z mlekiem, herbata z pokrzywy, woda źródlana.

II śniadanie - owoce świeże

obiad- rosół z lanym ciastem(3,7) zapiekanka z kiełbasą, ziemniakami i warzywami (9) kompot.              

podwieczorek- ciastko zbożowe + galaretka do picia (1)

 Środa

17.03.2021  

śniadanie- baton z masłem(1,7) pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata truskawkowa, woda źródlana

II śniadanie - owoce świeże

obiad- zupa pieczarkowa ze śmietaną, jogurtem i grzankami(1,7) ziemniaki, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki, kompot.

podwieczorek- chleb z masłem (1,7) szynka konserwowa, papryka czerwona, świeża,  herbata z cytryną i miodem   

Czwartek

18.03..2021

śniadanie- bułka kajzerka z masłem(1,7)szynka wiejska, sałata zielona, kawa z mlekiem, herbata z białej morwy, woda źródlana

obiad- barszcz czerwony ze śmietana i jogurtem (7) gołąbki z sosem pomidorowym(1, 9) kompot.

podwieczorek- wafelek ryżowy (1) herbata owocowa  

Piątek

19.03.2021

śniadanie- chleb dyniowy z masłem(1,7) ser żółty, kakao, herbata truskawkowa, woda źródlana

obiad- barszcz biały ze śmietaną, jogurtem, jajkiem i kiełbasą (1,3) ziemniaki, ryba w cieście naleśnikowym, kapusta kiszona zasmażana (1,3,4,7) kompot

podwieczorek - pyszna przekąska

Poniedziałek                    

22.03..2021

śniadanie- chleb słonecznikowy z masłem(1,7) kiełbasa tatrzańska, ogórek konserwowy, kawa z mlekiem (1,7) herbata miętowa, woda źródlana

II śniadanie- owoce suszone

obiad- zupa kapuśniak z jarzynami (9) ryż pełnoziarnisty na mleku z jabłkiem, cynamonem, miodem (1,7) kompot.           

podwieczorek-  chleb z masłem (1,7) paprykarz szczeciński(4) herbata z cytryną i miodem.

Wtorek

23.03.2021 

śniadanie- chleb żytni z masłem (1,7) jajko gotowane(3) herbata rumiankowa woda źródlana.

II śniadanie- owoce świeże

obiad- zupa wiosenna, śmietana i jogurtem(1,9) ziemniaki, kotlet schabowy (1,3) mini marchewki z wody kompot.

podwieczorek- baton z masłem(1,7) kiełbasa krakowska, rukola, herbata z cytryną i miodem.

Środa

24.03.2021

śniadanie- bułka grahamka z masłem(1,7) polędwica sopocka, papryka czerwona świeża, kawa z mlekiem, herbata miętowa, woda źródlana.

II śniadanie- owoce świeże

obiad-  zupa grochowa na wędzonce z grzankami(1) ziemniaki, wątróbka z drobiu, ogórek konserwowy z cebulką, kompot,     

podwieczorek- ciastko contry + herbata cytrynowa

Czwartek   

25.03..2021

śniadanie- chleb z masłem(1,7) kiełbaski na gorąco, ketchup, herbata z cytryną i miodem, woda źródlana.

obiad- zupa ryżowa z jarzynami(1,9) ziemniaki, pieczeń wołowa ze śliwką, kapusta czerwona, kompot.       

podwieczorek- budyń + ciastko (1,7)             

piątek

26.03.2021

śniadanie- chleb dyniowy z masłem, ser almette (1,7) kakao, herbata z pokrzywy, woda źródlana.

obiad- żurek śląski ze śmietaną, jogurtem, kiełbasą (1,7) ziemniaki, ryba po marynarsku kompot.

podwieczorek - sałatka owocowa

 

                                                                         UWAGA

Substancje zawierające alergeny:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne

2. Skorupiaki i  produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. migdały ( Amygdalus communis L), orzechy laskowe ( Corylus avellana), orzechy włoskie ( Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exeelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne

9. Seler zwyczajny i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona  sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg  lub  10mg/l  w przeliczeniu na SO2

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

Spis alergenów występujących w produktach serwowanych                

w żywieniu zbiorowym umieszczony jest również na tablicy ogłoszeń przy jadłospisie w przedszkolu.

Szczegółowy skład wszystkich potraw znajduje się do wglądu

w kancelarii przedszkola.

Zastrzega się również zmiany w jadłospisie.

                                                                                    


SKŁAD PRZYGOTOWYWANYCH POTRAW

ZUPY

“BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI” (potrawa sezonowa)

składniki:                                                                         

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), botwinka, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, mleko, ziemniaki liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól.

“ZUPA FASOLOWA Z GRZANKAMI”

składniki                                                                    

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), fasolka biała, mięso wieprzowe, zielona pietruszka, majeranek, sól, grzanki                                                                                 

“ZUPA JARZYNOWA ZABIELANA”

składniki                                                                                  

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), kapusta biała, brokuły ziemniaki, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, lubczyk, kminek mielony, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól, pieprz               

“ZUPA PIECZARKOWA Z MAKRONEM”

składniki                                                                   

warzywa mieszane, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, makaron, zielona pietruszka, pieprz, sól.

“ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJEM” (potrawa sezonowa)

składniki                                                            

warzywa mieszane(marchew, seler, pietruszka korzeń), szczaw, mąka pszenna, śmietana, jogurt naturalny, jajo, sól

“ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI”

składniki                                                            

włoszczyzna, ogórki kwaszone, ziemniaki, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, zielona pietruszka, lubczyk, pieprz

“ZUPA POMIDOROWA”

 składniki                                                      

włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pietruszka zielona, dodatki: ryż pełnoziarnisty, mięso drobiowe                                                               

“ZUPA KARTOFLANKA”

składniki                                                      

włoszczyzna, ziemniaki, olej rzepakowy, mąka pszenna, zielona pietruszka, kminek mielony, lubczyk, sól, pieprz

“ŻUREK ŚLĄSKI”

składniki                                                       

włoszczyzna, zakwas(żur), śmietana, mąka pszenna, kiełbasa, ziemniaki, jajo, lubczyk, pieprz

"KAPUŚNIAK"

składniki                                                                    

kapusta kwaszona, ziemniaki, warzywa mieszane, cebula, pieprz i sól do smaku, lubczyk, ziele angielskie, kminek mielony, liść laurowy

"ZUPA SELEROWA Z GRZANKAMI"

składniki                                                                    

włoszczyzna, selery, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy, grzanki 

"ZUPA WŁOSKA Z KASZĄ MANNĄ"

składniki                                                                  

włoszczyzna, kapusta włoska, kasza manna, sól, pieprz, pietruszka zielona, kminek mielony, lubczyk, mięso drobiowe                                                                                   

"ZUPA KALAFIOROWA"

składniki                                                                  

włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka,

"BARSZCZ BIAŁY"

składniki

zakwas naturalny, ziemniaki, mąka pszenna, biała kiełbasa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony

"ZUPA GROCHOWA NA WĘDZONCE Z GRZANKAMI"

składniki                                                                   

włoszczyzna, groch łuskany w połówkach, boczek wędzony, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, grzanki                                                                                              

"BARSZCZ CZERWONY"

składniki                                                                   

włoszczyzna, buraki, ziemniaki, śmietana, jogurt, mięso wołowe, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy

"ZUPA RYŻOWA Z JARZYNAMI"

składniki

włoszczyzna, ryż pełnoziarnisty, lubczyk, sól, pieprz, mięso drobiowe                                                                                   

"KRUPNIK"

składniki                                                                   

włoszczyzna, kasza jęczmienna, ziemniaki, mięso wieprzowe                                                                                pietruszka zielona lub koperek zielony, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

"ROSÓŁ Z MAKARONEM  NITKI"

składniki                                                                  

włoszczyzna, mięso z kurczaka(udka, skrzydełko, itp), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pietruszka zielona, makaron jajeczny, nitki                                                                                    

"ROSÓŁ Z LANYM CIASTEM"

składniki

włoszczyzna, mięso z kurczaka(udka, skrzydełko, itp), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pietruszka zielona jajko, mąka pszenna                                                                                                        

“ZUPA NEAPOLITAŃSKA”

składniki

włoszczyzna, kurczak, ser żółty, śmietana, makaron, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka

"ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM"

składniki

marchew, pietruszka, korzeń, cebula, por, seler, korzeń, bulion, ziele angielskie, listki laurowe, sól sodowo-potasowa, pieprz biały, pęczek zielonego koperku, ryż                                                                                                           

"ZUPA SZPINAKOWA Z LANYM CIASTEM"

Składniki                                                                    

włoszczyzna, czosnek, szpinak mrożony rozdrobniony, jajo, mąka                                                                                    

"ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ"

Składniki                                                                    

włoszczyzna, ziemniaki, fasola szparagowa, olej rzepakowy, mąka             

“ZUPA JARZYNOWA PRZECIERANA Z GRZANKAMI”

składniki                                                    

włoszczyzna, ziemniaki, śmietana, jogurt naturalny, mąka pszenna, pietruszka zielona, grzanki                                   

SKŁADNIKI DODATKÓW DO ZUP i INNYCH DAŃ:

 

"GRZANKI Z BATONU NA SŁODZIE ŻYTNIM"

Baton na słodzie żytnim:

składniki:

mąka

słód żytni

woda

" RICHTIG ŚLĄSKIE NUDLE 5-JAJECZNE MAKARON WALCOWANY - NITKI"

Skład surowcowy: mąka makaronowa, semolina,
5 świeżych jaj na 1 kg mąki, woda, przyprawa kurkuma.

" RICHTIG ŚLĄSKIE NUDLE BIOŁE 8-JAJECZNE ŚWIDERKI"

Skład surowcowy: mąka makaronowa, semolina,
5 świeżych jaj na 1 kg mąki, woda, przyprawa kurkuma.

"MAKARON PEŁNOZIARNISTY LUBELLA"

składniki :

Mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista, w zakładzie również wykorzystuje się do produkcji jaja.

"JOGURT NATURALNY"

składniki:

mleko, mleko zagęszczone odtłuszczone lub mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych

"KONCENTRAT POMIDOROWY PUDLISZKI"

składniki:                                                              

tłuszcz: w tym kwasy nasycone, węglowodany: w tym cukry, białko, sól, Koncentrat nie zawiera dodatku substancji konserwujących, ponieważ proces pasteryzacji zapewnia ich trwałość.

"LANE CIASTO"

składniki:                                                                          

jajka, mąka, sól

"ZAKWAS DO BARSZCZU BIAŁEGO"

składniki: 

woda, mąka pszenna, sól, czosnek

 "ZAKWAS DO ŻURKU ŚLĄSKIEGO"

składniki: 

woda, mąka żytnia, sól, przyprawy

 

                                         DRUGIE DANIA- mięsne

“KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM”

składniki                                                                       

mięso, bułka pszenna, mleko, jaja, mąka pszenna, olej roślinny, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, sól, pieprz

dodatki: makaron, kasze, ziemniaki, surówki

“PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM”

składniki                                                                     

mięso wieprzowe, jaja, bułka pszenna czerstwa, mąka pszenna, śmietana, pieczarki, olej roślinny, liść laurowy, pieprz, sól                                                                                                                          

“ZRAZY NADZIEWANE PIECZARKAMI”

składniki                                                         

mięso mieszane wołowo- wieprzowe, olej roślinny, pieczarki, cebula, jaja, śmietana, zielony koperek, pieprz, sól                                                                                         

“KOTLETY SCHABOWE”

składniki                                                          

schab, mąka pszenna, jaja, bułka tarta, tłuszcz

“PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM”

składniki                                                       

mięso wieprzowe, jaja, bułka czerstwa, koncentrat pomidorowy, tłuszcz, mąka pszenna, śmietana, pieprz, sól

“ZRAZY DUSZONE”

składniki                                                       

mięso wieprzowe, jaja, bułka pszenna, cebula, tłuszcz, pieprz, sól

“POTRAWKA Z DROBIU”

składniki                                                                       

tuszka kury lub kurczaka, włoszczyzna, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie

dodatki:  ziemniaki

"PIECZEŃ ZE ŚLIWKĄ"

składniki                                                                       

wołowina extra cebula, olej, śliwki, mąka, sól i pieprz

“GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM”

składniki                                                                            

kapusta biała lub włoska, mięso wieprzowe, mięso wołowe, jaja, bułka pszenna, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, śmietana, sól, pieprz do smaku

"GULASZ WIEPRZOWY"

składniki                                                                       

mięso wieprzowe, olej rzepakowy, mąka pszenna, cebula, sól, pieprz do smaku

"KOTLET Z PIERSI Z KURCZAKA"

składniki                                                                             

pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól do smaku

"BITKI WOŁOWE"

składniki                                                                    

mięso wołowe, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz do smaku

"FILET Z INDYKA PIECZONY"

składniki                                                                       

filet z indyka, olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku

"KOTLET MIELONY"

składniki                                                                       

mięso z indyka, mięso wieprzowe-drobiowe, jajo, cebula, bułka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz

"PIEROGI Z MIĘSEM"

składniki                                                                       

mąka pszenna, ciepła woda, mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku

"RISOTTO Z MIĘSEM  I JARZYNAMI"

składniki                                                                    

mięso wieprzowe bez kości, warzywa mieszane, ryż do risotto, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

"PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM"

składniki                                                                     

mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna, przyprawy- sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka

"SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM"

składniki                                                                     

mięso wieprzowe, warzywa (marchewka, seler, pietruszka korzeń, cebula, czosnek), koncentrat pomidorowy

zielona pietruszka, przyprawy- bazylia, oregano, pieprz, papryka

"ZAPIEKANKĄ Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ"

składniki                                                                     

ziemniaki, kapusta biała, marchewka, pietruszka korzeń, seler, kiełbasa

 

                                                                        DRUGIE DANIA- bezmięsne i z rybą

 

"JAJA W SOSIE CHRZANOWYM”

składniki                                                                        

jaja, tłuszcz, chrzan, mąka pszenna, mleko, śmietana, cukier, sok z cytryny

"NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I TRUSKAWKĄ"

składniki                                                                     

mąka pszenna, mleko, jaja, olej rzepakowy, ser twarogowy chudy, cukier, miód, truskawki, jogurt  

"RYBA PO GRECKU"

składniki                                                                     

filet z mintaja lub innej ryby, włoszczyzna, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku

"KOTLET RYBNY"

składniki                                                                     

filet z mintaja lub innej ryby, jaja, olej rzepakowy, bułka tarta      

"KNEDLE ZE ŚLIWKAMI"

składniki                                                                     

mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, śliwki, miód   

"MAKARON Z SEREM BIAŁYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM"

składniki                                                                   

makron, truskawki mrożone, ser biały półtłusty, miód       

"MAKARON Z MUSEM TRUSKAWKOWYM"

składniki                                                                     

makron, truskawki mrożone, miód      

PIEROGI LENIWE Z MIODEM"

składniki                                                                     

ser twarogowy chudy, ziemniaki, mąka pszenna, jaja, miód

"KOTLECIKI Z JAJEK"

składniki                                                                     

jaja na twardo, czerstwa bułka, jaja surowe, cebula, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku

"RACUCHY Z JABŁKIEM"

składniki                                                                     

mąka pszenna, jaja, drożdże, jabłka, woda, miód                                                                                               

"PIEROGI RUSKIE"

składniki                                                                     

Mąka pszenna, mąka pszenna pełnoziarnista, jaja kurze, olej rzepakowy uniwersalny, ziemniaki, ser twarogowy, chudy, cebula                                                         

                                                                  


DODATKI DO DRUGIEGO DANIA    

“SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK”

składniki                                                           

marchew, jabłka, cukier, sól, cytryna

“SURÓWKA Z  KAPUSTY PEKIŃSKIEJ”

składniki                                                                   

kapusta pekińska, marchew, cebulka zielona lub szczypiorek, olej roślinny, cukier, biały pieprz, sól, sok z cytryny, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, czosnek

“SURÓWKA Z  KAPUSTY KWASZONEJ”

składniki                                                           

kapusta kwaszona, marchew, cebula, olej roślinny, cukier        

 "BURACZKI”

składniki                                                           

buraki, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, kminek mielony, sól, pieprz

"MIZERIA"

składniki                                                           

ogórek zielony, jogurt, cukier, sól, pieprz do smaku

"SAŁATKA Z POMIDORÓW"

składniki                                                         

pomidory, cebula, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, sól, pieprz, oregano do smaku

"SAŁATKA  Z  KWASZONYCH OGÓRKÓW I CEBULI"

składniki                                                           

ogórki kwaszone, cebula, sól, pieprz do smaku

"SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY"

składniki                                                           

kapusta czerwona, cebula, olej rzepakowy, cukier do smaku, cytryna

"SURÓWKA Z JABŁEK I SELERA"

składniki                                                           

seler korzeniowy, jabłka, jogurt, rodzynki, cukier do smaku, sok z cytryny

"ZIEMNIAKI Z WODY"

składniki                                                           

ziemniaki, sól do smaku, koperek zielony lub natka pietruszki                                                                                                                     

"KAPUSTA ZASMAŻANA"

składniki                                                           

kapusta kiszona, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz do smaku, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, koperek

"MARCHEW Z GROSZKIEM ZASMAŻANA"

składniki                                                           

marchew z groszkiem mrożona, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaki

 

DODATKI DO KANAPEK

"PASTA RYBNA"

składniki                                                           

wędzona makrela, masło, szczypiorek, sól, pieprz do smaku

"PASTA JAJECZNA"

składniki                                                         

jaja, szczypiorek, sól pieprz do smaku

"TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ"

składniki                                                           

ser twarogowy półtłusty, jogurt, szczypiorek, rzodkiewka, sól, pieprz do smaku

"JAJECZNICA NA PARZE"

składniki                                                           

jaja, mleko, sól do smaku                                                                                                                                                                   

SKŁAD WĘDLIN PODAWANYCH NA KANAPKI

kiełbaski orawskie-składniki: 87,9% mięso wieprzowe, pektosól, woda, stabilizator (trisfosforan, cytrynian sodu) błonnik sojowy, przyprawy, wzmacniacz smaku ( glutaminian sodu) cukier gronowy, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy) składniki alergenne- gorczyca

parówki z szynki- składniki:  90,9 % mięso wieprzowe, woda, pektosól, błonnik sojowy, stabilizator (cytrynian sodu), cukier, glukoza, sól spożywcza niejodowana, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), aromat, ekstrakty przypraw.

kabanoski drobiowe - składniki:  54,5% mięso drobiowe, 34,8% mięso wieprzowe, 1,6% tłuszcz wieprzowy, stabilizator (trisfosforany)substancja zagęszczająca (przetworzony wodorost morski, luchema) białko zwierzęce, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), cukier gronowy, wzmacniacz smaku(glutaminian sodu), przyprawy, sól spożywcza niejodowana, ekstrakty przypraw, składniki alergenne- gorczyca

kiełbasa śląska- składniki: 95,9% mięso wieprzowe, woda, peklosół, przyprawy (gorczyca), glukoza, cukier, aromat, ekstrakty przypraw, aromat dymu, koncentrat owocowy, stabilizator(difosforany) składniki alergenne- gorczyca

frankfuterki - składniki: 65,2% mięso wieprzowe, 22,3% mięso wołowe, 0,4% tłuszcz wieprzowy, woda, peklosól, stabilizator (trisfosforan, cytrynian sodu, błonnik sojowy, przyprawy, wzmacniacz smaku ( glutaminian sodu), cukier gronowy, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy) składniki alergenne- gorczyca.

filet, specjał z indyka - składniki: 73,5% filet indyczy, woda, sól, substancje zagęszczające E1442, karagen, stabilizatory E450, E451, E331, przyprawy, ekstrakty przypraw (z selera) przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), białko kukurydziane, olej rzepakowy, aromaty, regulator kwasowości-mleczan potasu, E262, kwas cytrynowy, białko wieprzowe, plazma krwi wieprzowa, glukoza, wzmacniacz smaku E621, błonniki (w tym pszenny, sojowy) białko sojowe, substancja konserwująca- azotyn sodu, może zawierać jaja, mleko i gorczycę.

szynka konserwowa - składniki: 59% mięso wieprzowe, woda, skrobia ziemniaczana, sól, białko sojowe, stabilizator E451, substancja zagęszczająca E 407a, błonnik pszenny, białko wieprzowe kolagenowe, przeciwutleniacz E316, E301, maltodekstryna, wzmacniacz smaku E621, cukier gronowy, aromaty, mogą zawierać gluten, mleko, łącznie z laktozą, hydrolizaty, białko sojowe, ekstrakty przypraw, dekstroza, substancja konserwująca E250 oraz gorczycę czy seler.

paróweczki wieprzowe z dodatkiem cielęciny- składniki: 70% mięso wieprzowe, 5% tłuszcz wieprzowy, 3% mięso wieprzowe, woda, sól, skrobia pszenna, cukry (maltodekstryna, glukoza), stabilizatory E450, E451, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E316, aromaty ( w tym aromat dymu wędzarniczego) hydrolizat białka roślinnego ( z kukurydzy i soi) olej roślinny rzepakowy, substancja konserwująca E250, może zawierać jaja, orzechy ziemne, mleko z laktozą, seler, gorczycę i sezam.

parówki z drobiem - składniki: 36% mięso oddzielone mechanicznie z indyka,, woda, 16% mięso z indyka, 5% tłuszcz z indyka, skrobia ziemniaczana, tkanka łączna z indyka, sól, białko sojowe, mąka pszenna, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, stabilizatory: mleczan sodu, trifosforany, polifosforany, cytryniany sodu, octany sodu, wzmacniacze smaku - glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, aromaty, przeciwutleniacze- izoaskorbinian sodu, askorbinian sodu, ekstrakty roślinne, glukoza, koncentrat warzywny, substancja konserwująca- azotyn sodu, produkt może zawierać- jaja, mleko z laktozą, seler, gorczyca

kurczak królewski- składniki: 87% mięso drobiowe z kurczaka, woda, sól, skrobia modyfikowana, błonnik pszenny, stabilizatory-difosforany, trifosforany, glukoza, maltodekstryna, białko wieprzowe, substancja żelująca - karagen, przyprawy, aromaty, może zawierać soję, mleko, wzmacniacze smaku- glutaminian monosodowy, rybonukleotydy disodowe, hydralizad białka sojowego, przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca- azotyn sodu, osłonka niejadalna

PIECZYWO- skład

 

chleb zwykły:

składniki

mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże

chleb słonecznikowy:

składniki

mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże, słonecznik, słód jęczmienny palony

chleb mieszczański:

składniki

mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże, słód jęczmienny palony, ziarna słonecznika, siemię lniane, złoty len, sezam, płatki osiane, dynia

chleb orkiszowy:

składniki

mąka pszenna, mąka żytnia, kwas, sól, drożdże, mąka orkiszowa pełnoziarnista, płatki orkiszowe, słonecznik, gluten pszenny, suchy, płatki ziemniaczany, błonnik owsiany, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa pełnotłusta, słód pszenny

bułka wrocławska:

składniki

mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)

bułka grahamka:

składniki

mąka pszenna, mąka pszenna graham, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)

bułka maślana:

składniki

mąka pszenna, mąka pszenna graham, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka) mąka sojowa, naturalny barwnik-kurkuma

chałka:

składniki

mąka pszenna, mąka pszenna graham, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne(palmowy, rzepakowy, kokosowy) emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka) mąka sojowa, naturalny barwnik-kurkuma

 

DESERY

 

“JOGURT  OWOCOWY”

składniki                                                                                               

jogurt naturalny, owoce miękkie, miód                                                                                          

“SAŁATKA OWOCOWA”

składniki                                                                   

owoce  sezonowe

„CIASTECZKO OWSIANE”

Składniki:

60,6%-płatki owsiane i mąka owsiana

Tłuszcz palmowy

Nierafinowany cukier trzcinowy

6,4% żurawina słodzona suszona(żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy)

4% syrop glukozowy

Serwatka w proszku(mleko)

Substancja spulchniająca(węglany sodu)

Sól morska

Ekstrakt słodu jęczmiennego

Aromat

"DROŻDŻÓWKA Z SEREM"

składniki:

mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne-(palmowy, rzepakowy, kokosowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa) naturalny barwnik kurkuma, ser twarogowy(emulgatory E471, E322) serwatka w proszku z mleka, substancja konserwująca(skrobian potasu)

"DROŻDŻÓWKA Z MARMOLADĄ"

składniki:

mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne-(palmowy, rzepakowy, kokosowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa) naturalny barwnik kurkuma,

marmolada- przecier jabłkowy, regulatory kwasowości (E 330, E331) stabilizator (E440) substancja konserwująca (E211), barwnik (E 124)

"DROŻDŻÓWKA Z BUDYNIEM"

składniki:

mąka pszenna, sól, cukier, drożdże, woda, margaryna, oleje roślinne-(palmowy, rzepakowy, kokosowy), emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny) substytut jaj (mąka pszenna, serwatka w proszku z mleka, mąka sojowa) naturalny barwnik kurkuma, budyń- skrobia modyfikowana, mleko w proszku, serwatka w proszku z mleka, substancje wiążące (fosforany sodu E339, difosforany E 450, siarczan wapnia E 516) substancja żelująca (alginian sodu (E401), aromat, substancja konserwująca (sorbian potasu E202) barwniki(karoteny E160a) ryboflawiny (E101)

                                                                       ZUPY MLECZNE    

"PŁATKI OWSIANE NA MLEKU"

składniki                                                                    

płatki owsiane błyskawiczne, mleko (2%), miód   

"KASZA MANNA NA MLEKU"

składniki                                                                    

kasza manna błyskawiczna, mleko (2%), miód       

"MAKARON Z MLEKIEM"

składniki                                                                    

makaron, mleko (2%), miód                                                                                 

 

"ZBOŻOWE PŁATKI „COOKIE CRIPS”                

PŁATKI KUKURYDZIANE „CORN FLAKES”

ZBOŻOWE PŁATKI „NESQUIK” Z MLEKIEM"

      składniki                                                                  

         płatki, mleko (2%)                          

SKŁADNIKI POSZCZEGÓLNYCH PŁATKÓW:

 

  1. ZBOŻOWE PŁATKI „COOKIE CRIPS”

Składniki:

Mąka w tym:

65,2% pszenna pełnoziarnista

34,2% kukurydziana

2,8% pszenna

5,3%kawałki o smaku czekoladowym

Cukier

Syrop glukozowy

Kakao

Olej słonecznikowy

Skrobia kukurydziana

Skrobia pszenna

Cukier brązowy

Olej palmowy

Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

Sól

Aromat naturalny

Substancja spulchniająca(węglany sodu)

Regulator kwasowości(fosforany potasu)

Substancje wzbogacające w witaminy i składniki mineralne- niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina(B2), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo

  1. PŁATKI KUKURYDZIANE „CORN FLAKES”

Składniki:

99,8% grys kukurydziany

Cukier

Sól,

Glukoza

Cukier brązowy

Syrop cukru inwertowanego

Melasa cukru trzcinowego

Regulator kwasowości(fosforany sodu)

Substancje wzbogacające w witaminy i składniki mineralne- niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina(B2), witamina B6,kwas foliowy

  1. ZBOŻOWE PŁATKI „NESQUIK”

Składniki:

Mąka w tym:

66% pszenna pełnoziarnista

45,4% kukurydziana, ryżowa

Cukier

Syrop glukozowy

6,2% kakao

Olej palmowy

0,5% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

Sól

Substancje wzbogacające w witaminy i składniki mineralne- niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina(B2), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo

Przykłady przypraw stosowanych w potrawach

Produkt/potrawa Przyprawy

zupy- bazylia, cząber, jałowiec, kolendra, lubczyk, majeranek, melisa, natka pietruszki,

koper ogrodowy, kozieradka, liść laurowy, tymianek, ziele angielskie

drób- bazylia, cząber, curry, czosnek, estragon, lubczyk, jałowiec, kmin, kolendra,

kurkuma, majeranek, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek

mięso wieprzowe (gulasz, pulpety, kotlety, pieczeń)

cząber, czosnek, imbir, kminek, kolendra, lubczyk, rozmaryn, świeży majeranek,

majeranek, szałwia, tymianek

mięso wołowe(gulasz, pulpety, kotlety, pieczeń)

czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, jałowiec, kmin, kolendra, lubczyk,

majeranek, szałwia, tymianek

ryby- bazylia, cząber, czosnek, kminek, kolendra, lubczyk, majeranek, natka

pietruszki szałwia, tymianek,

potrawy z jaj - czosnek niedźwiedzi kolendra, natka pietruszki, szczypiorek

potrawy z suchych nasion roślin strączkowych

cząber, czosnek, kminek, liść laurowy, majeranek, rozmaryn

potrawy mleczne, m.in. owsianka

cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, szałwia

twaróg czarnuszka cząber, czosnek, koper ogrodowy, melisa, mięta, natka pietruszki,

rzeżucha, szałwia, szczypiorek, tymianek

potrawy z makaronu- bazylia, cząber, czosnek, natka pietruszki, oregano, tymianek

potrawy z warzyw- bazylia, cząber, estragon, jałowiec, kolendra, koper ogrodowy, natka pietruszki szałwia

sałatki -bazylia, czarnuszka, czosnek, estragon, kolendra, koper ogrodowy, mięta,

natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, tymianek,

potrawy z ryżu i owoców -cynamon, goździki, kardamon, mięta, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, wanilia

kompoty-  anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, imbir, świeża mięta

dania owocowe - cynamon, goździki, melisa, mięta

ciasta- cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, skórka cytrynowa,

pomarańczowa, wanilia